Welkom (nl)

Welkom op de website van de Groene Scouts!

De Verdaj Skoltoj (Groene Scouts) bieden een scouting zonder grenzen in het Esperanto aan.

Volg onze avonturen op ons blog!

De deelnemers zijn tussen de 11 en 17 jaar. Ze komen uit Brussel, Vlaanderen, Wallonië, Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Duitsland en soms zelf van verder!

Het Esperanto is onze enige gemeenschappelijke taal! We zijn er allemaal achter gekomen dat deze taal supersnel te leren is. Zo kunnen we op een gelijke voet communiceren. Wanneer iedereen een stap naar het midden zet is het voor iedereen dichterbij, niet waar?

Wat doen we?

We komen 6 tot 7 weekends per jaar samen en organiseren een kamp van een week in de zomer. Iedereen is welkom😉

Zoals alle scoutinggroepen leren we voor onszelf te zorgen (koken, kamperen, zich oriënteren, vuur maken…), we spelen, zingen (soms), we kletsen, we doen workshops (houtbewerking, koken in het wild) en we beleven zo veel mogelijk avonturen!

We organiseren ook beginnerscursussen Esperanto en we kunnen je helpen een Esperantocursus te vinden.

Lees het verslag van ons laatste kamp!
Kamp 2016, eerste dag

IMG_3107Esperanto, wat is dat?

Het Esperanto is een levende taal die door meerdere miljoenen mensen in meer dan 100 landen gesproken wordt.

De taal werd aan het einde van de 19e eeuw ontwikkeld om de communicatie tussen mensen met verschillende talen te vergemakkelijken. Erg snel werd ze door een internationale gemeenschap gebruikt en verder ontwikkeld om een levende taal met haar eigen cultuur, muziek, literaire werken, moedertaalsprekers couchsurfing en internationale ontmoetingen te worden…

Toch blijft de taal eenvoudig om te leren. Ze is immers logisch, zonder uitzonderingen, zonder onregelmatige werkwoorden, fonetisch (één letter per klank en één klank per letter)… Daar de opbouw logisch en regelmatig is, kan men de taal in veel minder tijd leren en zich snel de eerste zinnen Esperanto eigen maken.

Zo konden de kinderen en jongeren een gespreksniveau bereiken na enkele maanden. Daarom hebben we deze taal gekozen voor onze Scoutinggroep zonder grenzen!

En dan nog iets; het leren van andere talen wordt nog makkelijk, dus nog meer voordelen!

En verder behoort deze taal tot geen enkel land en de hele wereld kan het leren, dus men praat altijd op gelijke voet: dat is fijner😉

Het is een taal die weinig gesproken wordt, maar aldoor groeit. Sinds 2015 biedt Duoling, een beroemde website om talen te leren, het Esperanto aan. Binnen een jaar hebben meer dan een half miljoen mensen op deze site Esperanto geleerd! Meer dan 30 personen maken iedere week de cursus af. Esperanto is levendiger dan ooit.

Er zijn een hoop manieren waarop het je tot dienst kan zijn!

  • discussiëren en corresponderen met mensen uit meerdere landen zonder taalkloof
  • andere culturen ontdekken met onder andere de tijdschriften en boeken die in de hele wereld worden uitgegeven
  • goedkoper reizen dankzij het jaarboek voor overnachtingen: het Pasporta Servo
  • deelnemen aan de internationale bijeennkomsten en festivals met muziek en spektakels in het Esperanto, maar soms ook meertalig

en natuurlijk avonturen beleven met de Verdaj Skoltoj!

meer info over het Esperanto

De scouting, wat is dat?

We zijn een moderne scouting georganiseerd voor en door de jongeren. Onze groep is niet politiek (we zijn met geen enkele politieke partij verbonden) en neutraal (we zijn met geen enkele religie verbonden). Je bent welkom ongeacht je moedertaal, nationaliteit, huidskleur, religie of filosofische overtuigingen!

We delen de waarden van een scouting: onze organisatie streeft naar een bijdrage aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren met behulp van de scoutingsmethode.

De scouting is een wereldwijde jongerenbeweging, die in Engeland ontstond in 1907. Het woord “scout” komt uit het Engels en betekend “verkenner”. De beweging heeft tegenwoordig meer dan 38 miljoen deelnemers, kinderen, jongeren en volwassenen.

De scouting is een educatieve beweging. Het doel is bij te dragen aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren en ze te helpen het beste uit zichzelf te halen, fysiek, intelectueel, sociaal en spiritueel, als mens, verantwoordelijk burgen en lid van plaatselijke en wereldwijde gemeenschappen.

De scoutingsmethode is gebaseerd op enkele basisprincipes. Om precies te zijn, informaliteit, werken met de jongeren (en niet voor), werken aan jezelf met anderen… Na meer dan een eeuw blijft het origineel en actueel.

De symbolen zijn deel van de scoutingsmethode. Zo hebben wij ook onze symbolen.

Ons symbool

logoval2Een boom, omdat we leven in de natuur en groeien. “Ni kreskas” [Wij groeien] is onze lijfkreet.

Veel verschillende blaadjes, omdat we verschillend zijn. Toch zijn we allemaal verbonden met dezelfde boom.

Twee kleine symbolen in de bladeren: de fleur de lys en de ster.

  • Baden-Powell koos de fleur de lys als symbool voor de hele scoutingwereld. De fleur de lys geeft op oude kaarten het noorden aan. Op die manier kunnen scouts zich oriënteren en hun weg in het leven vinden.
  • De groene vijfpuntige ster is het symbool van het Esperanto.

grimpado

Zoals alle scouts ter wereld, we komen samen, vermaken ons en natuurlijk beleven we avonturen!

Straks ook met jou?

Contactgegevens:

Respondi

Entajpu viajn informojn sube aŭ alklaku piktogramon por ensaluti:

WordPress.com Logo

Vi komentas per via konto de WordPress.com. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Facebook photo

Vi komentas per via konto de Facebook. Elsaluti /  Ŝanĝi )

Connecting to %s